Saturday, December 31, 2011

Merry Christmas, Southern Style! / Srecan Bozic, na juznjacki nacin

Kako smo proveli ‘americki’ Bozic:

Kao sto je Amerika poznata kao ‘potrosacko drustvo’ jos je poznatija u vezi bozicnih praznika, posebno zadnju nedelju-dve pred Bozic gde se prakticno covek mora laktovima probijati po prodavnicama (posebno, molovima) i gde je naci slobodno parkiraliste u blizini prodavnica prava retkost bez kruzenja okolo i naokolo i na kraju se nadje po neki parking sto bi se kod naseg naroda reklo – Bogu iza ledja!:)
Preskocicu par dana pripreme oko hrane, i pakovanje bozicnih poklona sve do badnjeg dana (Christmas Eve) kad vecina nas putnika/namernika se nadje na putu familiji, rodjacima, ili prijateljima. Prema nekim procenama ocekuje se da ce se ovog Bozica naci za volanom sirom Amerike 83.6 miliona vozaca, dok ce 43.3 miliona putnika leteti avionima za Bozic i novu godinu. Ukoliko nekog interesuje, prosecna cena goriva, tj. benzina ove sezone u Americi je $3,21 Gallon (1 Gallon = 3.785 Lt., ili oko $0.84 po litri. Dizel gorivo je nesto skuplji oko $0.99 - $1.04 po litri. Za opsirnije detalje (na engleskom!) naci ce te ovde; http://tinyurl.com/755g7vy.
Uglavnom, zajedno sa suprugom (Amerikanka, ne srpskog porekla) i njenim roditeljima mi smo proveli badnji dan, noc i jutro na dan Bozica kod moje pocerke Sherry sa njenom familijom (muz Heat, sin Harrison (3.5 god.) i cerka Sarah Grace (1 godinu). Tokom badnjeg dana popodne smo obisli neke delove njihovog grada Jackson, TN, a uvece smo isli sa njima u njihovu crkvu na badnje-vece sluzbi. Vece je proslo u otvaranju paketa/poklona i oko 21 sata konacno je bio zavladao ‘tajac’ (od dosta bucnog raspolozenja dece/unucadi:-) i posle gledanja prethodno snimlje fudbalske (americki fudbal) utakmice, vreme je bilo za - good night (laku noc).
Na dan Bozica, kasno posle dorucka smo nastavili put za nazad (jer na dan Bizica nema posebne crkvene sluzbe osim ukoliko taj dan padne u nedelju gde se, u tom slucaju, nastavi ‘redovna’ sluzba kao i svake druge nedelje). Sa zaobilaznim putem, tamo i nazad (zbog ‘starca i taste’), bili smo presli oko 700 km.
Naravno, ‘americki Bozic’ je dosao i prosao, a pravoslavni nam tek dolazi (7mog januara) koji se proslavlja u nasoj kuci sa jos uvek okicenom jelkom i pripaljenom svecom, dok sve ostalo po tradiciji iz ‘starog kraja’ se slavi (najblaze receno), u obradjenom obliku, jer je vreme ucinilo svoje.

Evo nekolikoko slika sa tog puta na Badnji dan/vece.


Na putu za Jackson, TN


Unucadi Harrison (3.5) i Sarah Grace (1 godinu) sa nestrpljenjem cekaju otvaranje poklon-paketa:)


Konacno, vreme je za otvaranje poklona (mala Serah Grace je najenergicnija oko najveceg paketa:)


Na dan Bozica (tacnije jutro, domacini jos u pidzamama), ostali spremni za polazak....


Sa mojom 'Sosom' i...., posle dobroooog dorucka!:)

P.S. Stariji sin, Sasha, je proslavio Bozic sa svojom familijom u Texas-u (videli smo se Skype-om), dok je mladji sin Michael-Dragan u Gatlinburg, TN na skijanju. http://tinyurl.com/cjecsg3

Jos neke fotografije sa neta (Christmas photos): http://tinyurl.com/846hqgr
http://tinyurl.com/89b867n

No comments:

Post a Comment