Friday, January 27, 2012

TORNADOS: I ovo je Amerika!

Ne, nisam jos do sada prosao kroz taj prirodni fenomenon, niti bih zeleo da se i sa tim upoznam 'iz prve ruke', kao sto sam imao prilike tokom godina da upoznam lepse strane dobrog dela ovog kontinenta, pretezno USA/CAN.  Ali (uvek postoji to "ali"!) u sredini u kojoj zivimo sada ta mogucnost je daleko bliza nego sto je bila za vreme  dok smo ziveli u Kaliforniji gde u najgorem slucaju smo se mogli suociti sa blazim ili jacim zemljotresom (gde bi se tanjiri, case i ostalo posudje najcesce naslo na sred poda), vatrenom stihijom (u brdovitim i planinskim predelima) ili kuca na nekom ogranku brda bi se (tokom kisovitog proleca) 'zatociljale' u necije dvoriste ispod, kao sto bi se po koja kuca na ogranku obale Pacifika odronila u samom okeanu, i - mirna Backa!:)

Sve to i jos po neka prirodna nepogoda i nije nas bas tako mnogo brinula, tim pre sto ako bi ostali na nogama, imali bi smo bar sta da pricamo svojim unucadima.  Ali ovde nedao nam Bog da se nadjemo u sred Torneda, tu i ne bi ostalo mnogo za pricanje cak i za one koji bi prosli samo sa ogrebotinama.

Najcesce tokom jeseni i ranog proleca ovaj juzni deo USA je poznat po povremenim ali jakim vetrovima, tz. "Tornados" koji raspolaze izvanredno razornom snagom i brzinom vetra koji dostize cak i do 483 km na sat, ili razornom jacinom podjednakom atomskoj bombi;  http://tinyurl.com/7xwv4dt!

Ako vam se namece pitanje kako se moze zastiti od Tornada, odgovor je vise u pripremi za takvu eventualnost pracenjem metereoloskog upozorenja preko TV, Radija, tz. Weather Radio (specijalni radio preko kojeg se prenose upozorenja kretanje putanje Torneda od pocetka do kraja) dok u nekim poznatijim mestima po Tornedu zvukom sirene upozoravaju se gradjane na opasnost kada je Tornado u neposrednoj blizini mesta.  U svakom slucaju (po upozorenju), najsigurnije mesto bi bilo u nekom prizemlju, ili posebno betonom izgradjenom sklonistu, a u krajnjem momentu najbrze je naci se na podu u nekom bolje zasticenom kutku kuce sa pokrivacima preko glave i tela od povrede letecih stvari, pa sta Bog da (kako bi to vernici rekli)!

Pre par dana, tacnije jan. 23ceg tokom noci (izmedju 22:00 i 4:30 casa) nas Weather Radio je emitovao upozorenje svakih par minuta kretanje Tornada preko Tennessee-ja ka juznijem delu savezne drzave Dzordzije i Alabame.  Te noci nije bilo mnogo spavanja (kao i dosta puta ranijih meseci), i dok kod nas nije bilo nista neobicno osim ne prospavane noci, izjutra smo saznali da je negde oko 450 km juzno od nas, preko 100 stanovnika bilo povredjeno, dvoje poginulo, 200 kuca/zgrada poruseno, i preko 1,500 osteceno  nedaleko od grada Montgomery, u Alabami.

Moram da priznam, da mnogo lepih i 'suncanih' dana provodim i u ovom kraju, kao sto sam i u prethodnim za sve ove godine, ali svaki put kad taj Weather Radio pocne da emitiju upozorenje Tornada nekako mi misli odlutaju sve do naseg lepog i  m i r n o g  Ostojiceva, gde u najgorem slucaju Kosava moze da oduva podikoji crep sa krova, ili nakrivi necije prosce ili obori kapiju, i to je to (bar je tako nekada bilo;).

Sve u svemu, postoji narodna izreka ovde; - every cloud has a silver lining, tj.  u obradjenom smilslu reci to mu dodje kao; - posle svake kise, dolazi sunce, pa tako i ovde kod nas, ima vise 'suncanih' nego vetrovitih dana sa kojim je vredno nastaviti - dalje.

Evo par slika sa neta (a ne moje kamere:)








Kao sto rekoh na pocetko; - i ovo je Amerika, zemlja dobrog i loseg, zemlja kao i u bilo kom drugom kraju sveta gde sunce izlazi na istoku i zalazi na zapadu, gde se zivi, radi i mre; zemlja sa svim prirodnim lepotama i nepogodama, i jos puno koje cega se moze naci, po ovdasnjem u; - the good old USA, tj. u dobroj staroj Americi!;)

Video Clip Tornado; Alabama, Jan. 23, 2012



2 comments:

  1. Stvarno lep opis ovog velikog ljudskog neprijatelja !
    I ovde u NY je za 5' pocupao dosta stabala sa korenom i prevrnuo plocnike na ulici ( pre 2 god.)
    Verovatno je bio slabije snage kada su kuce ostale na "nogama " .
    Srdacan pozdrav

    ReplyDelete
  2. Ja bih radje tamo gde se zemlja 'ljuljuska' nego da me vetar oduva iznad oblaka;)

    ReplyDelete